Kulturmiljøet omfatter en helt særlig kombination af natur, menneskelig formning af landskabet og oldtid, betinget af de særlige landskabelige forhold i området. De mange, velbevarede gravhøje og skibssætningen i den tætte blandingsskov giver, sammen med kendskabet til ofringer fra bronzealderen og vikingetiden, området et mytisk præg.
Skansen udgør et velbevaret, landskabeligt anlæg i kulturmiljøet, og den præcise form afslører, at også den - ligesom gravhøjene - er skabt af menneskehånd. Skansen afrunder kulturmiljøet landskabeligt i vest, mens engen mellem de to hovedtræk i kulturmiljøet, skansen og Busene Have, netop fremhæver de to i terrænmæssig henseende og visuelt/landskabeligt formidler historien om kultøen.
En lund afrunder engen ud mod kysten og går op over terrænet mod skansen. Flere steder står bautasten for foden af træer. Bautastene indikerer, at der kan være tale om fladmarksgrave og skal ses som en udvidelse af gravfeltet med gravhøje og skibssætningen. Samtidig knytter de kulturmiljøet temamæssigt sammen på tværs af den landskabelige deling: engen.
Den bærende værdi i kulturmiljøet er samlingen af gravhøje, hvis store antal på et sted udgør en koncentration, som understøttes af terrænet. Skibssætning og bautasten, der tydeligt er sat af mennesker i det omgivende landskab, understøtter kulturmiljøet. Bautastenene i lunden op til skansen knytter skansen til kulturmiljøet, ligesom skansen afslutter kulturmiljøet i landskabelig/ rumlig forstand.
Kontrasten mellem skov og eng, afspejler de tidligere landskabelige forhold: at der var vand rundt om haven med gravhøjene, der i tidernes morgen således blev anlagt på en ø. Skansens høje terræn fremhæver engens lave flade og er en landskabelig pendant til "kultøen".
Bevaringstilstanden på de historiske spor fra oldtiden samt skansen er teknisk set godt varetaget. Den landskabelige visualisering af stedets (for-) historie er mindre godt varetaget: især gravhøjene er svært opfattelige på grund af buskads og opvækst af træer.
Området er ikke sårbart på grund af landskabsfredning, ligesom digerne omkring Busene Have er omfattet af fredning. Området ligger indenfor en 100 meter fortidsmindelinje samt strandbeskyttelseslinjen, og fortidsminder og skanse er omfattet af fortidsmindebeskyttelse.
Kulturmiljøet er sårbart overfor manglende pleje, som kan resultere i ukontrolleret tilgroning af bautasten, gravhøje og skibssætning, men plejen bør omvendt ikke omfatte en fældning, der vil resultere i en sløring af den nuværende landskabelige kontrast mellem eng og skov/"kultø".
På havsiden af skansen er det ligeledes vigtigt at regulere beplantningen, så sammenhængen mellem hav og skanse, som jo er selve stedets begrundelse, fastholdes. Også beplantningen på vestsiden og vest for skansen bør reguleres. Fra denne side opfattes skansen mest tydeligt i den landskabelige sammenhæng, fordi den her er omgivet af flade marker, og for mange småtræer og buskadser vil sløre formen og gøre skansen svært opfattelig.
Forbindelsesvejen mellem skov og skanse er sårbar overfor uvilje mod gennemgang hos lodsejeren.
Vejen og husmatriklen afgrænser Busene Have i øst og kysten i syd. Marken afgrænser nord for skansen og marken vest og nord for engen.
Skansen samt engen nord og vest for selve Busene Have indbefattes dermed.
Strukturer på tværs af landskabet
Oldtid og Vikingetid (ca. 9000 f. Kr. - 1060 e. Kr.)
Tro og skik
Kultsteder
Grønsalen, gravhøje i Klinteskoven, Sømarkedyssen, Præstebjerg, Kong Asgers Høj, Hårbølle skanse, Grønsund skanse, Koster skanse
Unik | Sjælden | Repræsentativ |
Egnsspecifik | Fungerende | Autentisk |
Historisk kildeværdi | Identitetsværdi | Oplevelsesværdi |
Fortælleværdi | Diversitet | Homogenitet |
Sammenhæng med naturgrundlaget | Udpeget i regionplan | Kulturmiljø i Pilotprojekt Møn Nationalpark |
Middel
Skansevej
Busene Have
Busene By, Magleby (320752)
Møn (365)
Vordingborg (390)
Erica Heyckendorff
27. oktober 2006