På baggrund af Fase I - Forundersøgelsen – er der kortlagt i alt 25 kulturmiljøer i gang. Kortlægningen af kulturmiljøerne er foretaget af arkitekter og kulturhistorikere, der ligeledes har fotograferet områderne, og vurderet kulturmiljøernes hovedtræk, bærende bevaringsværdier, sammenhængende kulturtræk, bevaringstilstand samt foretaget afgrænsning af miljøerne.
Et værdifuldt kulturmiljø er et geografisk afgrænset område, der afspejler væsentlige træk af den samfundsmæssige udvikling. Det kan f.eks. være et fiskermiljø, en herregård med dens bygningsanlæg, jorder og naturområder, en husmandsudstykning, et dyrkningslandskab, et område med gravhøje, en bymidte, et havneområde, m.v.
Selve sikringen af de værdifulde kulturmiljøer sker først og fremmest gennem kommunernes planlægning. De skal udpege og sikre konkrete kulturmiljøer i kommuneplanlægningen. Det kan de f.eks. gøre i samarbejde med borgere, lokale bevaringsforeninger og de lokale kulturhistoriske museer, m.fl. Kommunerne skal inddrage museerne, når de udarbejder ny planlægning, der berører bevaringsværdier.
Kommunerne er den største varetager af kulturarven i Danmark. De skal bl.a. alle udarbejde en kommuneplan som skal indeholde retningslinier for sikring af kulturhistoriske bevaringsværdier, herunder beliggenheden af værdifulde kulturmiljøer og andre væsentlige kulturhistoriske bevaringsværdier. Der skal også være retningslinier for det dyrkede landskab, naturområderne og landskabelige bevaringsværdier. Herudover er der en række andre emner, der skal være bestemmelser for og som kan vedrøre kulturhistoriske bevaringsværdier. Med Møn Kulturarvsatlas har Møn Kommune således et værktøj, som kan bruges i den kommende planlægning.